Wyszukiwarka
zapiekanka z dorsza z ziemniakami
- 60 g masła
- 500 g woskowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 szczypta chili w proszku
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- 75 g bułki tartej
- 700 g filetów z dorsza
- 70 g startego sera gruyere
- Na rozpuszczonym na patelni maśle dokładnie obsmażać partiasmi ziemniaki z obu stron. Odstawić.
- Wyłożyć na patelnię cebulę, musztardę, garam masala, chili, koperek i bułkę tartą. Smażyć stale mieszając przez 2 minuty.
- Żeliwny garnek nasmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kolejno warstwę połowy ziemniaków, rybę i resztę ziemniaków. Każdą z warstw delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć mieszaninę z patelni i posypać wszystko startym serem
- Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 ºC