logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zapiekanka z dorsza z ziemniakami

garnek żeliwny garnki żeliwne zapiekanka z dorsza z ziemniakami
  • 60 g masła
  • 500 g woskowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 75 g bułki tartej
  • 700 g filetów z dorsza
  • 70 g startego sera gruyere
  1. Na rozpuszczonym na patelni maśle dokładnie obsmażać partiasmi ziemniaki z obu stron. Odstawić.
  2. Wyłożyć na patelnię cebulę, musztardę, garam masala, chili, koperek i bułkę tartą. Smażyć stale mieszając przez 2 minuty.
  3. Żeliwny garnek nasmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kolejno warstwę połowy ziemniaków, rybę i resztę ziemniaków. Każdą z warstw delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć mieszaninę z patelni i posypać wszystko startym serem
  4. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 ºC